Terjerat dalam lift…. Apa nak buat?

Terjerat dalam lift memang satu situation yang menakutkan dan mencemaskan. Yelah siapa je yang suka kalau stuck

​dalam lift, tapi most importantly is kita jangan panik kita just stay cool and relax. Kalau korang menjerit panik kang tak
​pasal-pasal pengsan ,So korang try clear all your mind and stay positive.

3 tips yang perlu buat time stuck dalam lift

1. Bertenang dan jangan Panik

– Bila korang dah sedar bahawa yang korang dah terjerat dalam lift first thing yang korang kena buat is bertenang and
jangan panic, yelah if korang tetiba panic, melompat or menjerit situation ni akan jadi lagi serabut. Bila seorang start

panic yang lain pun akan terikut sekali.

Picture

2. Tekan butang intercom

– Ok if lift yang korang naik tu tiba-tiba stop, korang boleh tekan intercom button and fungsi dia is bagi notice dekat pusat

​  pengawalan memberi tahu bahawa ada orang terperangkan dalam lift.

Picture

3. Tekan butang loceng sekerap yang mungkin

– Time korang stuck dalam lift tu, korang kena keep on going tekan alarm button tu so orang yang kat luar tahu yang
korang  terperangkan dalam lift, so nanti diaorang boleh hubungi pihak yang berkuasa

Picture

3 benda jangan buat time stuck dalam lift

1. Jangan buka pintu lift secara paksa

– Certain people yang cepat panic ni maybe akan memaksa untuk buka pintu lift tu sebab dia nak keluar dari lift

tu, tapi kan kalau boleh korang cuba elakkan sebab pintu tu kan berkaitan denga sistem teknikal and bila
korang paksa buka nanti bukan jadi lagi rosak ke?

 

Picture

2. Jangan melompat/ memanjat ke luar celing 

– Korang jangan sesekali buat action ni, sebab ni adalah satu situation yang boleh membahayakan nyawa korang. Yelah

maybe seabab korang pernah tengok action ni dalam movie, drama or flim kan! Tapi korang kena ingat benda tu semua

belakon je! So jangan lah buat if korang nak hidup lagi.

Picture

3. Jangan memandai-mandai buka panel 

– Jangan korang sesuka hati nak buka panel ni, maklumlah budak engineering kan so korang nak buka bagai and check apa

​  masalah. Cuba korang bayangkan time korang buat tu tetiba lift tu jatuh mengejutkan apa perasaan korang

Picture

If korang ada any suggestion korang boleh email dekat kitaorang

COMMENTS