Buang Habuk dari Hutang Lapuk

By: Shaz

Siapa je tak ada kawan baik kan? Well that’s good. Okay now, siapa yang ada best friend tapi best friend tu dah jadi your worst enemy ever? Well antara masalah yang kadang kala berlaku adalah bila kita dah rapat dengan someone, and then dia  datang dekat kita sebab nak pinjam duit.

​Nanti kalau tak bagi rasa guilty pulak lah kan. Actually nak bagi tu boleh je tapi…. boleh ke bayar balik? Tu persoalan dia.

Cara Mintak Hutang Dengan Kawan Secara Baik

Beri peringatan 
Sometimes, peminjam ni lupa yang dia ada pinjam duit dengan orang. So, kalau kita bagi peringatan dekat diorang maybe boleh tolong kita untuk dapatkan duit yang dipinjam. 
Tanya elok-elok dekat diaorang “ingat lagi tak hutang kau haritu?” and “bila boleh bayar ek?”.

Melakukannya dalam sekelip mata
Nampak je muka si peminjam depan mata, korang terus pergi (tak kisah lah lari ke, jalan laju ke). Alaa. Buat lah acah-acah lambat nak pergi class.. Then, masa “acting” tu cakap je lah “Hutang aku, aku ambik esok” then terus jalan, tak payah tunggu respond dia. If kita buat macm ni dia tahu lah yang dia memang kena bayar esok juga.

Tak Bagi Masuk Rumah
Dah kalau bagi remainder pun buat bodoh je, apa kata kita try tukar padlock rumah tu and jangan bagi di masuk rumah? If dia bising or marah, cakap “Ni warning ok, kalau lepas ni kau tak bayar gak, aku letak baju kau pulak kat luar”.(bakat terpendam tu lepaskan) Kita boleh buat macam ni if dia memang saja je buat lupa.

Bergaul Mesra Dengan Penghutang
Satu taktik yang sangat halus untuk mintak duit korang balik. Macam mana? Okay. Masa korang tengah reply comment or message dekat korang punya FB ke, Twitter ke, Instagram ke (mana-mana social media lah), selit lah sikit isu hutang korang tu. (Takkan lah iolss nak kena ajar ayat perli -_-)
Report Dekat Parents
Kalau semua cara yang korang guna tu macam takda function je dekat si peminjam tu, apa kata korang jadi batu api sikit, jumpa terus atau call parents diaorang directly. Biar parents dia tahu perangai sebenar anak diaorang. Kalai si peminjam ni marah sebab kita report parents dia, cakap je lah “Kan dah banyak kali ingatkan kau. Kau buat bodoh pastu bertahun pulak tunggu. Mewah je berbelanja”
If korang ada cara lain, korang boleh emelkan dekat kami di [email protected]

COMMENTS